Landinformatie Portugal

Portugal, het land in het westen!

Inmiddels heeft iedereen wel eens van Portugal gehoord. Helaas echter is nog niet iedereen er geweest. Veel mensen kiezen nog steeds voor Frankrijk, Spanje of de andere kan op Griekenland of Turkije. Soms is de reden dat men niet wil vliegen en Portugal dan net te ver is. Wij zouden toch zeggen, overbrug die extra kilometers is, want het is doodzonde om het niet te zien. Het Noorden, nabij Porto, ligt op minder ca 2000 kilometer met de auto vanaf Rotterdam, ter vergelijk Barcelona is ca 1550, dus dat zijn maar circa 4 uurtjes meer. Wij weten zeker dat u er in ieder geval geen spijt van zult krijgen en wensen u alvast een hele prettige vakantie, of "Boas Ferias" zoals men in Portugal zegt.

Het prachtige Noorden van Portugal kenmerkt zich door vele authentiek, schilderachtige plaatsen als Guimaraes, Ponte de Lima, Amarante, Braga, Chaves, Viana Do Castelo, Vila Real, Braganca, en vele anderen. Het gebied kan het beste bezocht worden van april t/m oktober. Van November t/m maart kan deze omgeving natuurlijk ook prima bezocht worden maar houdt u dan wel rekening met meer kans op regen en frissere temperaturen.

Het gebied grenzend in het Noorden aan "Porto E Norte" en in het zuiden aan "Lisboa regiao" (zoals de officiële benaming zijn) wordt tegenwoordig "Centro" genoemd. Voorheen stond deze regio ook wel bekend als Costa de Prata / Beiras. Deze regio, die begint ter hoogte van Espinho in het noorden aan de kust en eindigt iets voorbij Figueira da Foz in het zuiden kent eveneens tal van leuke plaatsen en het schitterende "Serra de Estrela" natuurgebied met plaatsjes als Seia, Gouveia, Manteigas en Colvilha. Het gebied is nog niet zo toeristisch en u kunt hier dan nog vaak verblijven voor zeer schappelijke prijzen in uitstekende accommodaties. Het zelfde geldt voor het eten en drinken. Een volledig en uitstekend diner voor 2 personen incl. voor en nagerecht met koffie en wijn vindt u in de meeste restaurants al voor minder dan € 30,-. Plaatsen die u verder absoluut moet bezoeken in deze regio zijn natuurlijk Viseu, Coimbra, Aveiro, Fundao, Monfortinho en Monsanto. Natuurlijk zijn er vele andere plaatsjes die een bezoek meer dan waard zijn. De ideale manier om zoveel mogelijk van deze omgeving te zien is natuurlijk om een fly&drive maken. U reist dan van A naar B in vooraf vastgelegde accommodaties en komt in de meest leuke dorpjes. Dit alles natuurlijk in een relaxed tempo, welke indien gewenst nog verder is aan te passen aan uw wensen.

In het midden van het land ligt natuurlijk de hoofdstad Lissabon weke natuurlijk ook de hoofdstad is van de hierna genoemde regio; de "Lisboa Regiao". In de Lisboa liggen 2 streken die een aparte vermelding waard zijn; de streken "Oeste" en "Ribatejo". In de streek "Oeste" liggen vele bekende plaatsen die allen het bezoeken waard zijn. Bekendste zijn natuurlijk Obidos, Nazare, Mafra en Peniche. In de Ribatejo regio liggen ook enkele plaatsen die zeer zeker het bezoeken waard zijn. De bekendste plaats in deze regio is natuurlijk Santarem. Niet ver van Santarem vandaan ligt het wereldberoemde bedevaartsoord Fatima. Dichter bij Lissabon stad liggen natuurlijk ook allerlei leuke plaatsen. Indien u aan zee wilt verblijven zijn enkele aanraders natuurlijk Cascais, Estoril, Sesimbra of Ericeira. Wilt u verblijven in een schitterende omgeving in een oud paleis of kasteel bijvoorbeeld dan zijn plaatsen als Sintra, Palmela, en Queluz.

Ten zuiden en ten Oosten van Lissabon ligt de regio Alentejo. De regio kenmerkt zich door prairieachtige landschappen, kleine schilderachtige, vaak ommuurde, dorpjes en een prachtige kust met vele strandjes. Vele dorpjes kennen een Romeinse en/of Moorse historie met vele archeologische vondsten. Evora, Marvao,
Castelo de Vide, Monseraz en vele anderen, allen hebben verschillende historische hoogtepunten. Naast de vele historie die u in deze omgeving vindt, is de Alentejo beroemd door de vele fantastische wijnen die hier vandaan komen. Het bezoeken van één of meerdere wijnhuizen is dan ook een must. Naast een bezoek is het zelfs mogelijk om te verblijven in enkele van de wijnhuizen. Naast een verblijf in een wijnhuis is het natuurlijk ook mogelijk om te verblijven in één van de Pousada?s die deze omgeving rijk is of een ander appartement of hotel en te genieten van de vele heerlijke culinaire gerechten uit deze streek.

De meest zuidelijke en bekendste provincie van Portugal is natuurlijk de Algarve. De Algarve is natuurlijk beroemd om de vele prachtige zandstranden met vaak rode rotsachtige kusten. Daarnaast kent het natuurlijk een gezegend klimaat met aangenaam warme zomers en zachte milde winters. Een echte "Year Round" bestemming dus. In de zomermaanden is het door de bries uit zee nooit te heet en in de winter om dezelfde reden nooit te koud. Naast het strand staat de Algarve natuurlijk bekend om alle sportactiviteiten die hier plaatsvinden. Zowel op het land als op zee. Door velen wordt de Algarve natuurlijk genoemd als beste Golf bestemming in Europa en één van de beste van de Wereld. Met bijna 40(!)fantastische banen, vrijwel nooit wachttijden en een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding is dat natuurlijk niet zo gek.

Naast het vaste land zijn er natuurlijk nog de twee archipels de Azoren en Madeira en Porto Santo. De Azoren liggen op de hoogte van Lissabon een kleine 1500 kilometer uit de kust. Ze kenmerken zich door een overweldigend natuurschoon en een vulkaan (Pico). De 9 eilanden zijn allen verschillend van karakter en eigenlijk allemaal een bezoek waard. De andere archipel ligt ten zuidwesten van de Algarve, op zo'n 700 kilometer ten westen van Marokko. Deze, inmiddels wat bekendere, eilanden worden gekenmerkt door een steile kliffenkust, een prachtig groene natuur en het heerlijke subtropische klimaat. Madeira zelf heeft, op een klein strand na aan de westkust geen strand in tegenstelling tot het nabij gelegen Porto Santo wat gekenmerkt wordt door een prachtig 12 kilometer lang zandstrand. Wanneer u een combinatie reis wilt maken met een paar dagen strand adviseren wij dan ook altijd dit te doen in combinatie met Porto Santo.

Wij, Optimotravel, bieden u natuurlijk verschillende reizen naar Portugal aan. Zo bieden wij u onder andere rondreizen, fly and drives, golfvakanties, overwinteren in Portugal, strandvakanties, stedentrips en busrondreizen aan. Wilt u uw reis zelf samen stellen dan kan dit bij natuurlijk bij ons ook. Als specialist bieden wij u graag, indien gewenst, onze hulp en adviezen aan.

Portugal is, zoals hierboven te lezen, het perfecte land voor een vakantie. Of u nu houdt van zon, zee, strand, cultuur of natuur; Portugal heeft het! Voor een ieder wat wils dus.

Naast 320 (!)dagen per jaar zon, zijn de fantastisch mooie natuurparken, zwemmen met dolfijnen, walvissen spotten, een heerlijke culinaire keuken en de zeer gastvrije bevolking slecht enkele redenen om dit fantastische land te bezoeken. Of u nu gaat voor een stedentrip, naar Lissabon, Porto of Funchal (Madeira), als het om Portugal gaat dan bent u bij ons op het goeie adres.

Wij wensen u alvast een hele prettige vakantie.KIES UW VAKANTIE